Er zijn banken, juweliers en ook bedrijven die puur gericht zijn op het aankopen van oud goud. De voorwerpen die goud bevatten worden door deze bedrijven van de consument gekocht.  Op hun beurt verkopen zij deze weer door aan bedrijven die de edelmetalen in een laboratorium van elkaar scheiden.

Er zijn verschillende methoden waarop inkopers van goud de waarde van voorwerpen kunnen berekenen. Met een geijkte weegschaal kan het totaalgewicht van de voorwerpen worden bepaald. Aandachtspunten die de puurheid weergeven bij het inkopen van goud. Een andere methode is om gebruik te maken van koningswater. Een sieraad wordt tegen een speciale steen aangewreven, vervolgens wordt er koningswater op gedaan. Op dat moment vindt er een chemische reactie plaats waardoor te zien is of een sieraad van goud is of niet. De meest accurate methode die tegenwoordig wordt gebruikt is het röntgenapparaat wat een uitdraai kan maken van het exacte aandeel goud en/of andere edelmetalen.

Voorwerpen die door een goudinkoper gekocht kunnen worden zijn onder andere; goudstaven, gouden munten, gouden sieraden, sloop goud en tandgoud. Goudstaven kunnen een goed goudgehalte van tenminste 99,5% bevatten. Andere gouden voorwerpen als gouden munten, gouden sieraden, tandgoud en sloop goud kunnen ook grotere hoeveelheden andere edelmetalen bevatten.

Voor gouden sieraden zijn de typische legeringen 333 (8 kt.), goud, 585 (14 kt.) goud en 750 (18kt.). Tandgoud bevat naast goud ook de edelmetalen zilver, platina en palladium.

Met sloopgoud wordt bedoeld sieraden gemaakt van goud die op een bepaalde manier beschadigd zijn. Echter zijn deze wel geschikt voor de goudinkoop aangezien de schade aan het voorwerp niets aan het goudgehalte doet veranderen. Inkopers van goud bepalen de prijs van gouden voorwerpen enkel op basis van het puur goudgehalte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *