De naam platina is afgeleid van het Spaanse woord voor “klein zilver”. Het chemische symbool voor platina is Pt.
Aanvankelijk werd het materiaal enorm onderschat, iets wat absoluut niet gerechtvaardigd is omdat platina zeer veel goede eigenschappen heeft. Het is het meest resistente edelmetaal en bied zeer veel bescherming omdat het platina het sterkste edelmetaal is. Het is niet vatbaar voor corrosie en daarom dus zeer goed tegen oxidatie. Het veroorzaakt dus geen verkleuringen zoals dit vaak wel het geval is bij zilver.
De echte waarde van het platina
Platina is veel zeldzamer dan goud en hierdoor geldt dat het edelmetaal platina zeer kostbaar is. Bovendien is het platina een zwaar en buigbaar edelmetaal, waardoor platina met een aandeel van 95% oftewel 950 delen van 1000 heel gebruikelijk zijn. Het puur gehalte bij goud is daarentegen duidelijk minder. Maar ook platina heeft lagere gehaltes, dit is voornamelijk het gehalte 585 platina, iets wat een mix is met voornamelijk palladium en hierdoor een donkere gloed krijgt. Dit karaat gehalte ziet men voornamelijk bij trouwringen. Voor het produceren van platina sieraden gebruikt men meestal de combinatie met koper, omdat het vervaardigen van puur platina (999) sieraden niet hard en bestendig genoeg is.
Methoden voor het verkrijgen van platina
Het land met het grootste aandeel platina is Zuid-Afrika, met een aandeel van ongeveer 81%. De overige 19% worden verdeeld door Rusland en Canada.
Edelmetaal platina lange tijd onderschat
Ook het edelmetaal platina (van het Spaanse platina = klein zilver) kan terugkijken op een zeer lange historie. Reeds 3500 v.Chr werd het in het oude Egypte in kleine hoeveelheden gebruikt bij het vervaardigen van sieraden. Ook bij de oude Inca’s werd het edelmetaal geproduceerd voor objecten met een ceremonieel karakter