Het palladium zoals wij dat vandaag de dag kennen is bekend sinds 1800, toen het werd ontdekt door Engelse wetenschappers. Ze kwamen hier achter nadat ze bezig waren platina erts te onderzoeken. Toen kwam het donkere materiaal naar boven. De Engelsen noemden de ontdekking Palladium.

Palladium en zijn kenmerken

Palladium is een scheikundig element met het symbool Pd. Het is een zilverwit overgangsmateriaal. Het behoort tot de groep van de platina metalen, omdat de chemische structuur vergelijkbaar is met die van platina.

De gewichtseenheid van het palladium wordt net zoals de andere edelmetalen per troy ounce berekend. Net als goud, platina en zilver, wordt de fijnheid van palladium ook uitgedrukt in duizendsten. In tegenstelling tot goud is er geen zuiverheid maat in karaten. Als trouwring wordt het palladium gebruikt in de variant 585 karaat en 950 karaat.  Hoewel er meer palladium is in de wereld dan goud en platina, is het toch een relatief zeldzaam edelmetaal.

Vanwege de materiaaleigenschappen kan het goed worden gevormd en gebogen. Het kan zeer goed gebruikt worden voor het vervaardigen van palladium sieraden. Verder heeft palladium de eigenschap dat het ontzettend hard is nl. 40 x zo hard als goud.

Vindplaatsen palladium

De belangrijkste palladium vindplaatsen, die tegenwoordig bijna alle zijn uitgeput, bevinden zich in Rusland, Ethiopië en Australië. Tegenwoordig wordt palladium voornamelijk verkregen door extractie uit nikkel- en koperertsen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *