De bestanddelen van geel goud
Geel goud komt qua kleur het dichtstbij het puur goud. Het Indo-Europese woord gehl, waarvan de term goud afgeleid is, betekent geel, glinsterend en glanzend, en is dus het beste van toepassing op deze goudlegering. Het is de meest geliefde kleur die gekozen wordt door stelletjes voor hun verlovingsring, vriendschapsring of aanzoeksring.
Bij de productie van geel goud is het doel om de oorspronkelijke kleur van het puur goud te waarborgen, maar toch een grondstof te behouden, wat de meeste voordelen heeft op het gebied van verwerking tot sieraad. Puur goud is te zacht en is moeilijker te gieten als goudlegeringen met toevoegingen van andere metalen. De hoofdbestanddelen van geel goud zijn puur goud, zilver en koper. Idealiter bedraagt de verhouding van zilver en koper 1: 1 omdat het zilver zich eigent, de rode kleur van het koper als beste in evenwicht te brengen.
Kleurgradaties bij geel goud
Door variaties in de hoeveelheid componenten kunnen constant kleuren worden bereikt zonder overgang. Door een overheersende toevoeging van zilver ontstaat een felgele tint. Als het grootste deel van koper is, dan vormt er een geeloranje ondertoon.
De goudtint is bijzonder intens bij een hoger puurgehalte en wordt geleidelijk verzwakt door de toevoeging van andere metalen.
De legering 333 (8 kt.) geelgoud is middel geel, als het koper en zilverpercentage in evenwicht zijn. 375 (9 kt.) geel goud heeft deze kleur met twee keer zoveel zilver als koper.
Geel goud 585 met een puurgehalte van 58,5% goud (14 kt.) met een kopergehalte van 11,5% en een zilvergehalte van 30% heeft een gele kleur. Deze legering is tevens de meest gebruikte goudlegering in Nederland. De mooiste geel tint zie je toch bij het geelgoud 750 (18kt.). Dit omdat het percentage fijn goud hier bijzonder hoog is namelijk 75% en hier dus de originele gouden kleur van het goud het beste tot zijn recht komt.
Bepaling van het puurgoud gehalte
De exacte samenstelling van de goudlegeringen kan alleen met zekerheid in het laboratorium worden gemeten. In de praktijk gebruiken juweliers en goudsmeden een steekproef om de puurheid van geel goud te bepalen. U hebt een teststeen nodig waarop twee lijnen worden getekend, één met het testobject en één met een testnaald. Dit laatste moet hetzelfde fijne goudgehalte hebben als het testobject. Als beide lijnen exact dezelfde kleur hebben, zijn de twee geelgouden legeringen hetzelfde en heeft de test een positief resultaat. Bovendien kunnen testvloeistoffen worden gebruikt voor de verschillende metalen. Voor goud bijvoorbeeld kan men koningswater gebruiken, die de eigenschap heeft om het edelmetaal op te lossen. De steekproef is een heel oud proces dat al in 600 v.Chr. bekend was en werd destijds al gebruikt om de echtheid van munten te verifiëren. Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt om sieraden als verlovingsringen, aanzoekringen of vriendschapsringen of oud goud te waarderen.